Thursday, April 28, 2011

PIRAMID MELAYU TERSEMBUNYI DI LAUTAN JEPUN


PIRAMID MELAYU TERSEMBUNYI DI LAUTAN JEPUN


PIRAMID MELAYU TERSEMBUNYI DI LAUTAN JEPUN
Based on Japan's Mysterious Pyramids (Yonaguni)-History Channel
Writter : MistisFiles Editor/Photo : MacJay.Net
[Artikel ini telah diupdate pada 28/4/2011. Turut disertakan dengan beberapa informasi baru.]

Tidak lama dahulu, beberapa pengkaji telah menjumpai satu kaum yang tinggal di tepi sebuah tasik di pedalaman Jepun. Kaum ini begitu jauh dari pembangunan dan masih mengamalkan cara hidup tradisional. Bahasa kaum ini tidak mampu difahami oleh para pengkaji tersebut dan bahasa mereka tidak pula punya persamaan dengan bahasa Jepun mahupun bahasa-bahasa sekitar. Namun anehnya, para pengkaji tersebut mengesan tiga perkataan yang memungkinkan hubungan mereka dengan satu bangsa lain. Perkataan itu adalah : mata, batu dan air.


Di laut sekitar Okinawa, berdekatan Pulau Yonaguni, telah dijumpai sebuah struktur piramid menyerupai ziggurat di dasar laut! Piramid ini terletak kira-kira 100 kaki ke dalam laut dan mempunyai gerbang, tangga dan jalan berturap batu. Pakar mengatakan usia piramid ini berdasarkan ujian radiokarbon ialah kira-kira 8000 tahun Sebelum Masehi, dan peradaban Jepun ketika itu hanyalah berdasarkan cara hidup memburu binatang dan mengumpul makanan untuk sara diri. Peradaban piramid di Mesir bermula kira-kira 5000 tahun selepas itu. Siapakah yang membina piramid ini? Satu penemuan yang masih dirahsiakan oleh para pengkaji ialah : tulisan mirip tulisan Rencong telah ditemui di barat daya struktur itu terukir di 'hall chamber' di sebelah dalam piramid, yang merupakan 'access denied' atas sebab-sebab yang tidak munasabah oleh pihak-pihak tertentu.

Jim Mower, seorang ahli arkeologi di Universiti College London telah menimbulkan pandangan bahawa sekurang-kurangnya usia peradaban dasar laut Okinawa itu menjangkau 10,000 tahun dan peradaban ini kalau tidak melebihi sudah pasti setaraf dengan peradaban Mesopotamia dan Lembah Indus. Ahli arkeologi itu juga mengatakan bahawa "ini telah mengubah banyak pandangan tentang peradaban Asia Tenggara". Perhatikan, beliau tidak berkata tentang 'peradaban Asia Timur'.


Saya merasakan semua orang sudah tahu tentang satu keris purba yang ditemui di sebuah kuil purba di Okinawa. Ya...Okinawa lagi.


Monday, April 25, 2011

si bella kucing guwei....


part 1 :

hari tuh lepas balik dari teregganu..terus ke umah Febian..budak kristian…tuk ambik balik anak guwei yg guwei tinggal selama sebulan di sana…kesian si bella…agak kurus sedikit….agaknya febian kurang kasi makan kot…huk3!...tapi Alhamdulillah si bella skrg semakin ok… huh! Terkejut when febian beri nama si bella guwei sebagai si ponggel…huduh benor nama nya itu….haks3!...tapi sangat jinak dgn febian….apa2 pun thanks febian sbb jagakan anak guwei…hihihi

ini lah si bella guwei…..

nama panjang: si bella cikaro

nama panggilan: bella, cikaro atau pongel..

umur: 2 bulan lebey..

warna: oren putih( tak kan daye lagi warna lain haks3!)

makanan kegemaran: wishkes baby, sama ikan sardin…

minuman kegemaran : air bio aura( syukur Alhamdulillah)

jatina: bertino

tempat tinggal: dlm aquarium..(tanpa air)part 2:

menceritakan lagi pasal si bella ini..guwei takut sekali sama bella…… di belakang umah skrg ini, ada seekor anjing telah melahirkan anak… guwei bknnya takut sama anjing itu gigit…guwei takut si bella syok sama anak anjing itu suatu hari nanti…mana tahu si bella mahu khawin sama si anjing…. Guwei tidak sanggup sih…

guwei idak boleh nak imaginasi terlalu tinggi…. Kalau benar2 terjadi disbbkan cinta…guwei terpaksa lah menjemput kamu semua bertandang ke rumah menyaksikan pekhawinan mereka itu…wadusss…'????:

hati yang di sakiti...sekian, from kamal langit...

Friday, April 15, 2011

ENTAH MENGAPA HATI BERTANYA....

" Terlalu singkat hubungan ini.. belum pun sempat melakar rindu..

Baru semalam mimpi dicipta.. mengapa mendung melanda sukma...

kau lah segalanya... maka di gubah..

kita cinta masih didada..

punahlah jua kini akhirnya.... "


hari ini terasa nak bermadah...entah mengapa hati ini sedih dengan tibanya..

diri ini juga termenung jauh memikirkan entah apa yang dilalui

akan nanti..

Dalam hati telah banyak tersimpan pahit kehidupan..

kini aku ingin bersorangan... untuk memulihkan kehidupan yang lebih baik...

aku tidak mahu sapa2 lagi bertandang di hati buat ketika ini...

maafkan aku...

aku tidak mahu lagi dengar kemarahan lontaran kata2 pahit terhadap diri ini...

biar lah aku membuat keputusan sebegini rupa..

agar aku tenang dikala hari....